|
|
 |
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |

oTjK22 Kar en Čandok
|
Objavljeno: 24.01.2010. 19:10:22 Naslov sporočila: Nova pravila 2010 |
|
Letos pride v veljavo pravilnik, kjer bodo dirkači brez izkušenj lahko testirali cel dan, brez omejitev, a samo na dirkališču, ki ga ni na aktualnem koledarju formule ena. Pravila torej pravijo: »Če se ekipa odloči za angažiranje dirkača, ki vsaj dve leti ni aktivno dirkal na dirkah formule ena, potem lahko dobi en testni dan pred startom vikenda.
Testni dan je mogoče izvesti na katerem koli dirkališču, ki se ne nahaja v aktualnem koledarju. Testni dan pa je mogoče izvesti dva tedna po in dva tedna pred uradno zamenjavo. Če se ekipa nato odloči, da dirkača vseeno ne uporabijo, bodo kaznovani s prepovedjo enodnevnega testiranja pred dirkaškim vikendom.«
Spremembe pravilnika pa so tudi za kvalifikacije, saj se štartna vrsta štiri na šestindvajset dirkalnikov. Zaradi tega jih bo v prvem in drugem delu izstopilo po osem in ne več pet, kot je bilo to v navadi lani. Zaradi zmanjšanja stroškov, bodo omejeni tudi aerodinamični testi in sicer iz osem na šest.
Ferrarijev šef Stefano Domenicali je pred kratkim napovedal,da bi lahko prišlo zdaj v januarju do ponovne spremembe sistema točkovanja, med drugim je bilo govora o nagrajevanju najhitrejšega kroga na dirki in najboljšega štartnega mesta. Po navedbah kolegov iz auto motor und sport je v igri nova sprememba ključa delitve točk in ta naj bi izgledal takole: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.
Zdaj pa še nekaj sprememb:
1.Dolžina dirke ostaja okrog 300 km
2.Tankanje benzina ne bo več
3.Teže od 605 do 620 kg
4.Kers naj bi ostal po mojih informacijah in vsega skupaj ima moštvo lahko največ 45 ljudi čez vikend.
5.Motorjeu naj bi jih bilo še vedno 8 in menjava za 4 dirke tako,ko lani…..
Zdaj se sprašujem,da če bodo v tem primeru vse mašine požirale isto??
V primeru,da ja pol imajo vse mašine isti tank in isto količino benzina??
Jaz mislim,da ne oz to je vse zelo čudno.
Če so pa slučajno mašine,ki požirajo manj in mašine,ki požirajo več pol so tiste mašine,ki požirajo manj v prednosti glede teže na začetku in glede na porabo gum….
Kaj se vam zdi?
Zdaj berem pravila in kot zgleda bodo mašine,ki bodo požirale več in seveda bodo mašine,ki bodo požirale manj.Prednost tistih,ki požirajo manj kot sem že rekel prej je poraba gum poleg tega,da bo optimalna poraba raznih bremen.
Tisti dirkač,ki boljše vozi brez da seka ovinke s tem,da ohranja gume in na splošno nima agresiune vožnje bo imel več možnosti do zmaga,ker bo bolj kostanten in bo lahko dal skozi samo 1 pit stop s tem,da tisti dirkač,ki pa ima bolj agresiuno vožnjo veliko bolj reskira,da bo moral večkrat it menjat gume in še posebno,če bo tisti dirkač na mehkih gumah.
Če tako pogledamo v tej smeri tukaj pride zelo do izraza stil vožnje posameznih dirkačeu!Kateri dirkač ima najbolj agresiuno vožnjo trenutno??
Zdaj,če mene vprašate je to trenutno pravilo glede kersa kar neki.Ali ga sploh ne dovoliš ali pa ga dovoliš vsem s tem,da bi jaz samo moč kersa še povečal.
Pa še nekaj....
Jaz vse to razumem ampak ne dojamem in ni mi jasno,da zakaj je obvezna uporaba tako trde kot mehke gume in sam se mnenja,da je najbrž tako samo zaradi televizije,da pač dirka kot dirka poveča gledanost,ker baje da je bolj spektakularno,če gre dirkač menjat gume v box.
Pa logično je,da mi bo dobavitelj gum prinesel 2 vrste gum s tem,da mi ene gume držijo 10 krogou in druge pa 30,kar pomeni,da ne bom mogel dat skozi niti ene dirke brez,da bi menjal gume in poleg tega,da moram na suhem dirkališču uporabit gume tako trde kot mehke.Ni kaj preveč vzpodbudno to.Sam dobavitelj gum ima vse stvari na razpolago,da mi zrihta dobre gume,ne tako hitre tako kot extra mehke ampak takšne,da mi omogočijo,da zaključim dirko brez da bi šel menjat gume ampak seveda tega ne naredi,ker šef želi,da vsi grejo vsaj 1x v ta prekleti box……
Leta 80-90 najlepše je bilo videt to,da ko so nekateri menjali gume in spet drugi pa niso si se pol spraševal med dirko,da katera poteza je bila v prau samo zdaj tega ni več,ker zdaj moraš pod vsakim pogojem it menjat gume…..
Toliko o temu!!
Zaželjena še ostala mnenja!! |
|
| |
|
 |

gilles The One and Only
|
Objavljeno: 24.01.2010. 19:27:34 Naslov sporočila: |
|
Na kratko: KERS je sicer dovoljen, a so se moštva dogovorila da ga ne bodo uporabljala.
Seveda bodo ekipe, ki imajo majn žejne motorje bile v prednosti. Je pa res, da ralike niso take kot jih navajajo nekateri podatki. Drugače gume dobavlja samo ena znamka, tako da so pogoji za vse enaki. Idealna taktike so 1,2 ali 3 -je postanki, torej v vsakem primeru enkrat zamenjaš pnevmatike. Obveza da uporabiš dve ralični trdoti je zaradi "zanimivosti". _________________ SROW FUŽOW
Joe was a punkrock
Ma sej se mi je zdejlu
Ma kej si ga prou vidu
Al si ga sam slišu
Hej hou srow fižou
Ma nbom kompliciru
Pocejst šiba glista
Ma sej je prow lih tista
Bla bla bla bla bla bla ... |
|
| |
|
 |

West Džankarlo Ribičela
|
Objavljeno: 24.01.2010. 19:33:18 Naslov sporočila: |
|
se strinjam s tabo gilles...  |
|
| |
|
 |

ShaMan Walter odda' Wolf
|
Objavljeno: 25.01.2010. 11:49:40 Naslov sporočila: |
|
A se že ve kolikšna bo kazen za dolivanje bencina med dirko? upam da ne bo kaj v stilu pribitka 20sekund ali kaj podobnega, ker bodo takoj v poštev prišle kalkulacije, če se bolj splača pokasirat kazen kot pa da greš z gorivom za celo dirko... _________________ Mercedes Power |
|
| |
|
 |

Byrkus Veliki Modrec F1
|
Objavljeno: 25.01.2010. 12:13:28 Naslov sporočila: |
|
In po čem sklepaš, da bo dolivanje SPLOH možno? Če nima avto nikjer na zunanji površini nobene luknje za dolivanje, potem ga tudi v teoriji ne morejo dodat. _________________ Žeja me je napadla - pil sem v samoobrambi! |
|
| |
|
 |

ShaMan Walter odda' Wolf
|
Objavljeno: 25.01.2010. 12:33:39 Naslov sporočila: |
|
ja seveda, kako bojo pa gorivo notri dali=) recimo pred dirko, in med testiranjem v petek in soboto ko bodo testirali obrabo gum s polnim in praznim tankom? itak da bo odprtina se vedno, in tudi naprave bodo (le da bo samo se ena in morda se ena za rezervo). _________________ Mercedes Power |
|
| |
|
 |

oTjK22 Kar en Čandok
|
Objavljeno: 25.01.2010. 12:38:38 Naslov sporočila: |
|
Jaz osebno bi poleg tankanja benzina skenslal tudi menjavo gum in to bi se pol dogajalo...hehe....
Tisti,ki imajo zelo agresiuno vožnjo bi dobesedno najebali in tukaj pride upošteu občutek dirkača glede obrabe gum.Bi bilo zelo zanimivo.... |
|
| |
|
 |
 lizard Žaži
|
Objavljeno: 25.01.2010. 13:06:10 Naslov sporočila: |
|
Pa daj nauči se že enkrat prav pisat no. Ni dirkačeu, ampak dirkačev, ni agresiuni, ampak agresivni in ni upošteu, ampak je v upoštev.
Kar se pa pravil tiče, so mi po eni strani bolj všeč. Čeprav se mi pravilo različne trdote pnevmatik zdi butasto. Hvalabogu bodo tudi kvalifikacije s praznimi bolidi, ne pa tankerji, kot je to bilo do zdaj. _________________ Ferrari dumped the wrong guy. |
|
| |
|
 |

Byrkus Veliki Modrec F1
|
Objavljeno: 25.01.2010. 13:10:42 Naslov sporočila: |
|
Menjavo gum bi bilo treba dodat kot opcijo, ne kot obvezo. Čeprav, pri menjavi v času okrog treh sekund bi postanek dolgoročno vsekakor prinesel več prednosti. Vožnja na dveh različnih tipih gum je pa bolj kot ne butasta; vsak naj pelje s tistim, kar se mu zdi, da je najbolje. Nekdo bo vozil z mehkimi in jih med dirko dvakrat menjal, kdo drug bi pa znal tvegati na trdih gumah brez postanka. Tudi na ta način so nekateri prišli do zmag - spomnim se predvsem Bergera v Mehiki 86, ko je z Benettonom precej presenetljivo prišel do zmage, potem ko je kot en redkih vso dirko peljal na trdih gumah.
ShaMan... V času med 1984 in 93, ko niso tankali, so tudi morali gorivo nekak spravit v posodo za gorivo. Le da so morali pred tem razstavit dobršen del avta, da so sploh prišli do ustreznih odprtin. Razen tega ne bi izključil možnosti, da so nekatera bogatejša moštva na kvalifikacijah vozila s posebnim dirkalnikom, ki je imel nekoliko močnejši motor (ki kot tak za dirko ni bil primeren - ker je ne bi vzdržal do konca), hkrati pa je imel tudi precej manjšo posodo za gorivo. Dandanes je pač tako, da ves vikend odpelješ z ENIM avtom, ki je temu primerno kompromisen.Se pa lahko dolivanju med dirko elegantno izognejo tako, da pred samim startom komisarji fizično umaknejo vse naprave za dolivanje, in jih zaklenejo na varno mesto.  _________________ Žeja me je napadla - pil sem v samoobrambi! |
|
| |
|
 |

ripmork Walter odda' Wolf
|
Objavljeno: 25.01.2010. 13:13:37 Naslov sporočila: |
|
| Citiram: | Leta 80-90 najlepše je bilo videt to,da ko so nekateri menjali gume in spet drugi pa niso si se pol spraševal med dirko,da katera poteza je bila v prau samo zdaj tega ni več,ker zdaj moraš pod vsakim pogojem it menjat gume…..
|
Mogoče bi bilo res za razmislit o vrnitvi starega sistema ja... to bi bilo pravo taktiziranje: it v bokse in agresivna vožnja, ali pa odvozit celo dirko en stint. Čeprav menjavanje mehko/trdo je bilo uvedeno prav z namenom popestritve - dirkač si ne more izbirati gum ki mu najbolj "sedejo", ampak mora vsak na obeh vrstah gume odpeljat. Makes sense, čeprav v praksi ne vem, če dosti pripomore k dinamiki na stezi.
Letos je pomoje velik vprašaj Cosworthov motor - če jim je uspelo zgradit relativno močan in ekonomičen (varčen) motor, bi znali spet videt senzacionalne spremembe v razporeditvi moči med ekipami...
Tule pa že slikovna primerjava razlik v tehnikalijah letošnjih in lanskih dirkalnikov.
http://www.formula1.com/news/technical/ |
|
| |
|
 |

Byrkus Veliki Modrec F1
|
Objavljeno: 25.01.2010. 13:21:52 Naslov sporočila: |
|
| ripmork je napisal/a: | | Mogoče bi bilo res za razmislit o vrnitvi starega sistema ja... to bi bilo pravo taktiziranje: it v bokse in agresivna vožnja, ali pa odvozit celo dirko en stint. Čeprav menjavanje mehko/trdo je bilo uvedeno prav z namenom popestritve - dirkač si ne more izbirati gum ki mu najbolj "sedejo", ampak mora vsak na obeh vrstah gume odpeljat. Makes sense, čeprav v praksi ne vem, če dosti pripomore k dinamiki na stezi. |
Treba pa je tudi vedet, da so ukinili dolivanje goriva. Do sedaj je bila precej boljša opcija, če eno dirko odpelješ v dveh ali treh delih na identičnih gumah z bolj ali manj identično količino goriva v njih. Sedaj bojo pa avti na začetku dirke za kakih 150 kil težji kot na koncu, kar bi znalo zadevo precej spremenit. Kdo ve, kako se obnese 800-kilska formula na mehkih gumah, in kako 650-kilska na trdih? Če nekdo od starta vozi s taktiko brez postankov, bo kajpak vozil na trdih gumah. V začetku bo obraba nekoliko večja, proti koncu dirke pa (ob vedno manjši teži avta) več ne bi smela biti problematčina, v kolikor jih seveda voznik do takrat ne bi 'skuril' s preveč agresivno vožnjo.
Nekako se mi zdi bolj zanimivo gledati dirko, na kateri vsaj nekdo poskusi s kakim samosvojim načinom (pa četudi neuspešnim), kot pa če vsi vozijo šablonsko na en in isti način. _________________ Žeja me je napadla - pil sem v samoobrambi! |
|
| |
|
 |

oTjK22 Kar en Čandok
|
Objavljeno: 25.01.2010. 13:27:49 Naslov sporočila: |
|
| Byrkus je napisal/a: | Menjavo gum bi bilo treba dodat kot opcijo, ne kot obvezo. Čeprav, pri menjavi v času okrog treh sekund bi postanek dolgoročno vsekakor prinesel več prednosti. Vožnja na dveh različnih tipih gum je pa bolj kot ne butasta; vsak naj pelje s tistim, kar se mu zdi, da je najbolje. Nekdo bo vozil z mehkimi in jih med dirko dvakrat menjal, kdo drug bi pa znal tvegati na trdih gumah brez postanka. Tudi na ta način so nekateri prišli do zmag - spomnim se predvsem Bergera v Mehiki 86, ko je z Benettonom precej presenetljivo prišel do zmage, potem ko je kot en redkih vso dirko peljal na trdih gumah.
ShaMan... V času med 1984 in 93, ko niso tankali, so tudi morali gorivo nekak spravit v posodo za gorivo. Le da so morali pred tem razstavit dobršen del avta, da so sploh prišli do ustreznih odprtin. Razen tega ne bi izključil možnosti, da so nekatera bogatejša moštva na kvalifikacijah vozila s posebnim dirkalnikom, ki je imel nekoliko močnejši motor (ki kot tak za dirko ni bil primeren - ker je ne bi vzdržal do konca), hkrati pa je imel tudi precej manjšo posodo za gorivo. Dandanes je pač tako, da ves vikend odpelješ z ENIM avtom, ki je temu primerno kompromisen.Se pa lahko dolivanju med dirko elegantno izognejo tako, da pred samim startom komisarji fizično umaknejo vse naprave za dolivanje, in jih zaklenejo na varno mesto.  |
1x |
|
| |
|
 |
 Anonymous Gost

|
Objavljeno: 25.01.2010. 16:01:53 Naslov sporočila: |
|
in kje si ti slišal, da ta pravila stopajo v veljavo?
ne vem kaj je tu čudnega, če so eni motorji bolj požrešni kot drugi...sicer pa mislim da pravila med dirko preprosto porepovedujejo dolivanje. torej, če ti zmanjka bencina, ti ga zmanjka in končaš dirko ko ti ga zmanjka. dolivanje pred dirko in treningi bo pa najbrž potekalo preko Indycar style kantic, ker dvomim da bo ena garaža v boksih predelana v bencinsko pumpo, kjer bo 26 dirkačev stalo v vrsti pa tankalo svoje dirkalnike. dvomim pa tudi, da bojo ekipe še vedno s sabo vozile naprave za dolivanje, saj je vendar dolivanje prepovedano, da jih ne bi bilo treba s sabo vozit.
prepoved menjavanja koles? če bi gledal formulo 1 kake 4-5 let nazaj bi že videl, zakaj se to ni obneslo. na papirju se veliko stvari sliži zanimivih, na stezi pa niso. in ravno zaradi prepovedi menjavanja koles se je na stezi dogajalo manj. nihče ni hotel tvegat da mu ob poznem zaviranju blokira kolo in se potem zgodi to, kot se je zgodilo Raikkonenu na nurburgringu, tako da je večina raje vozila previdneje in čakala na odstope konkurentov. Profitirali so torej tisti, ki so celo dirko križarili, nič prehitevali, najebali so pa pogumni dirkači, ki so šli na vse ali nič. Poleg tega pa šparanje gum očitno ni bilo po godu nekemu dirkaču, ki se letos vrača, tako da bi ga to najbrž odgnalo nazaj v pokoj, potem bi pa govorili, da je to FIA naredila namerno.
byrkus- a ti misliš da bojo ekipe naprave za dolivanje še vedno s sabo vozile??
dvomim, mislim pa tudi, da bi hitro videli če bi na postanku zraven dirkalnika stal še kdo s kanistrom ali cevjo, tko da ... neč bat, bolj težko bi kdo med dirko nalival gorivo ob vseh teh kamerah |
|
| |
|
 |

nace84 Josephine XV
|
Objavljeno: 25.01.2010. 16:46:33 Naslov sporočila: |
|
| YuraRacing je napisal/a: | byrkus- a ti misliš da bojo ekipe naprave za dolivanje še vedno s sabo vozile??
dvomim, mislim pa tudi, da bi hitro videli če bi na postanku zraven dirkalnika stal še kdo s kanistrom ali cevjo, tko da ... neč bat, bolj težko bi kdo med dirko nalival gorivo ob vseh teh kamerah |
Itak da jih bodo vozile. Kako pa bodo tankali na kvalifikacijah? za vsak del bo treba natankat posebej in se bo tankalo tako kot se je sedaj. ne bo časa da bo tam eden skakal okoli z 10 litrskimi kanticami in točil kot u yugota
in če se bo kdo uštel pri izračunu porabe bo sigurno kdo tankal med dirko....bo pa verjetno dobil ustrezno kazen. pomoje bodo računali gorivo do kilograma natančno, in me prav nič ne bi čudilo če bi videli kašno dolivanje v tej sezoni. _________________
 |
|
| |
|
 |

Byrkus Veliki Modrec F1
|
Objavljeno: 25.01.2010. 16:48:50 Naslov sporočila: |
|
VN Bahraina bo dobila nov potek steze...
Po četrtem ovinku so dodali nov del steze. Vse skupaj postaja prav smešno...  _________________ Žeja me je napadla - pil sem v samoobrambi! |
|
| |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|

|